Skip to main content

BERJIMBA DI PHUKET FULLY SPONSORED!



Ini pula kisah ke Phuket awal tahun haritu. Uish, Lama sangat dah rasa, nak tulis pun macam dah samar-samar dalam kepala. 

Okay, cerita pasal Phuket ni sebenarnya inilah trip yang paling tak pening kepala, aku tak susun apa, dari segi jadual nak pergi mana apa semua, dan paling best rasa macam trip family sebab semua boleh masuk kepala. Mula dengan kerja part time sebab tolong kawan je sekali dapat pergi bercuti! Gila tak suka haha mestilah seronok! Ribuan terima kasih kepada Fit Malaysia, abg Charlie, Azie, Syafiq, Ema, Kesi, Adib, Abg Own, dan Fatin yang selalu duk jaga ereen. Aku kira macam adik bongsu lah sebab paling muda gittew.

Masa tu aku baru je lepas exam tak sampai seminggu terus pergi sana, sebab tu kata tadi tak banyak involve sangat masa diorang susun jadual nak jalan-jalan kat mana nak main apa itu ini. Lagipun aku ni tak adalah banyak pengalaman sangat pergi bercuti oversea jadi kita follow je dulu.
Kami stay sana 3 hari 2 malam kalau tak silap. Ereen takkan cerita ni details tau, tulis apa yang ingat je ni. Apa yang kitorang buat, kita pergi Island hopping, pergi spa manja-manjakan badan, naik gajah, pusing pantai, shopping.

Aku eksaited betul nak Island hopping sebab tu pengalaman pertama tapi rasanya lepas ni tak nak dah hahaha. Cukuplah dapat rasa sekali. Walaupun dah pakai sunblock tapi burn jugak huhuhu. Besttt je sebenarnya dapat ambik gambar cantik-cantik dengan pemandangan dia SubhanaAllah cantik. Masa tu jugak first time aku snorkelling. Nak tergelak bila ingat balik macamana aku menggelupur dalam laut tu sebab tak reti nak sedut nafas ikut mulut ke hidung lepas tu masuk air masin pulak ya Allah hahahha taktau masa tu nak gelak ke rasa macam di hujung nyawa dah hahahaha. Lama-lama sikit baru okay, boleh dah acah-acah menikmati laut ikan-ikan, batu karang, sekali nampak ada landak laut mulalah menggelupur balik nak lari jauh-jauh. Best dan penat. Balik tu serius penat dan lapar, kami beli street food buat alas perut. Street food dekat Phuket sedap sangat gaisss! Murah pulak tu. 
Kami keluar makan malam lambat sikit sebab masing-masing penat lepas seharian Island hopping. Dinner makan seafood halal, ada banyak, senang je cari. 

Nak rileks2 lagi kami pergi spa buat massage. Aku pilih coconut oil massage kalau tak silap. Yang abg adib dengan Shafiq diorang ambik Thai Massage lepas tu keluar-keluar tu muka stress sebab dapat tukang massage shemale HAHHAHAHA.

Secara peribadi, aku suka trip dengan diorang ni, tak rushing dan relaks. Mungkin ada sesetengah yang macam kalau pergi satu tempat tu nak buat semua benda sebab alang-alang dah sampai kan, tapi bagi aku, aku lagi suka momen dengan orang sekeliling. Jadi bila kita pergi dengan orang lain, dengan kawan kita, momen dengan mereka tu yang best. Bila kita buat apa-apa kita buat sama-sama dan pastikan kita sama-sama gembira.  

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.