Skip to main content

KOREA , RAYA AIDILFITRI 2017





Kira-kira dua minggu lepas kami sekeluarga telah ke Korea, spesifiknya sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri.


Macammana sambut Hari Raya sambal bercuti? Best tak?


BEST! 

Bila pergi sana jumpa ramai pulak orang Malaysia, barulah tahu tak pelik rupanya hahaha. Macam kami, vibes raya tu tetap rasa sebab semua jenis makanan kami dah bawa siap-siap. Rutin pagi raya kami sama, solat, makan hari raya, salam raya, bergambar ootd yang wajib. Cuma abang je tak ikut, tak apa InnsyaAllah tahun depan.


Tiba-tiba tak sabar nak Raya Haji pulak. Baru sekali tak kena penangan jem balik raya dah rindu. Tapi bila kena terperangkap dalam jem tu sampai 12-14 jam haaaa macam-macam benda keluar, jangan cakap.


Sambung Korea.

 Makan, makanan kami dah bawak siap-siap. Kurma daging, kari, ayam rebus (sampai sana boleh goreng), sambal ikan bilis, sambal hitam, rendang, lemang, beras. Boleh tahan sampai lima hari. Masa pergi Namdaemun Market, beli sayur-sayur dengan cendawan sebab murah dan segar-segar. Balik je rumah terus masak. Kami makan dan tidur, bangun sambung jalan-jalan pergi ke Dongdaemun. Kawasan yang penuh dengan shopping complex yang buka dari pukul 12 kalau tak silap tapi tutup pukul 3pagi/5pagi! Best kan! Ini memang aku harap ada sangat dekat Malaysia hahaha baru puas pusing dalam mall tu.


Keesokannya kami pergi Nami Island. Perjalanan dari bandar Seoul ke Nami Island ambik masa kira-kira dalam 3 jam. Fuhhh. Dan sebab kami pergi masa musim panas, pokok-pokok yang tersusun kat Nami Island tu Nampak sama sebijik dengan Pantai Senok, Bachok, Kelantan. Serius tak tipu hahaha. Jadi, aku sarankan, kalau nak pergi Pulau Nami, pergi bukan musim panas. Sebab masa kat Seoul tak adalah panas sangat, macam kat Cameron highland je rasa, tapi bila dekat Nami Island tu lain macam betul panas dia.


Hari terakhir, kakelly bawak eyin pergi COEX Mall @ SM Town. It was like dreams come true. Sebab dulu-dulu selalu berangan nak datang, akhirnya, dapat jugak tengok depan mata semua benda tu. Walaupun dah tak layan kpop, tapi bila pergi tu rasa macam awhhh betul-betul nostalgic. Sebab aku dah tak layan group2 baru, layan masa yang dulu2 punya je, Suju, DBSK, Bigbang, 2pm, SNSD, T-ara dan sezaman dengannya. Part paling best dalam Mall tu, dekat ruang legar dia buat tempat baca buku awam, ada banyak buku-buku dan tempat duduk. Kagum!


Kalau ikutkan memang banyak lagi tempat-tempat yang menarik yang kami tak pergi. Tapi percutian kami best sebab tak rushing. Jalan sendiri tak pakai mana-mana travel agency. Senang sikit, ikut mama abah kalau penat jalan kita balik dulu rehat, lepas tu baru sambung. Yang penting, pergi mana-mana semua happy.


Tapi serius rindu uwais, abang dgn kak epi. Harapnya lepas ni semua boleh ikut sekali.



Terima kasih sudi baca. Nanti ereen update vlog yang dah lama nak buat tu tapi ada masalah teknikal sikit tak dapat nak upload. Ni pun tak dapat nak letak gambar banyak atas masalah teknikal, sorry semua.
Bye! Assalamualaikum ^^

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.