Skip to main content

7 TIPS MENGHADIRI AUDITION/INTERVIEW/TEMUDUGA

Okay, mulanya ereen ingat tak nak bgtau sapa-sapa pun sebab pergi ni pun last minute, hari sebelumnya tu baru je balik dari Aceh. Uish penat lelah belum hilang lagi, tidur tak cukup lagi dah nak masuk clever girl pulak dah. Haha but wait i'll tell u guys the story, it was quite funny actually.
Di sini juga saya listkan 7 tips mudah untuk anda menghadiri audition atau interview atau apa-apa sahaja yang seangkatan dengannya.


#Tips1: Get full energized


Untuk pergi audition/interview, anda perlu dalam keadaan yang penuh bersemangat dan ceria sebab kita nak tarik perhatian orang, supaya pandang kita supaya bagi full attention pada kita. Barulah kita dapat tunjuk apa kekuatan dan kelainan yang ada pada diri kita, dan lebih mudah untuk kita sebarkan aura positif daya tarikan magnet tu, yang penting FULL OF CONFIDENCE AND BE YOURSELF.

Better tidur awal malam sebelumnya tu.

DON'T!

Jangan pergi dalam keadaan yang penat muka tak cukup tidur otak macam tak pijak di bumi nyata lagi. Sebab itulah yang terjadi dekat aku dimana....

Sehari sebelum:

Ereen baru balik dari Aceh, jadi malam tu kitorang (kakelly and i) macam bincang nak pergi ke tak, nak pergi ke tak? Last last kitorang pergi, tunggu turn untuk sesi bertulis tu pun aku dah tertidur dua tiga round, dua tiga kali jugak kena pergi toilet touch up balik. Tak kira lagi orang kiri kanan duk pandang, hmm kesiannya budak ni sampai dah tidur kat kaki lima tepi ni. Yeap. So, you don't want to be like me, get that?


#TIPS2: Doa ibubapa/sahabat. Berkat


Di hari kejadian, awal pagi lagi mama kol tanya dah siap belum, bila nak pergi, etc.. Aku yang angkat fon masa tu macam uhh ahh err tak tau lagi pergi ke tak sbb emm macam ahh..Haaaa. Apa lagi terus kena tazkirah pagi dgn mama. Ok kami terus siap.


Doa ibu bapa itu sangat penting, kata-kata mereka itu sahaja dah ibaratkan sebagai doa untuk kita dan semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya kan, apa yang mereka harapkan adalah anak yang sentiasa berusaha, yang yakin dengan diri sendiri, yang ingin berbakti kepada ibubapa mereka. Jadi, kalau nak buat apa-apa make sure parents tau dan minta mereka doakan, InnsyaAllah dipermudahkan. Sama jugak dengan apa yang mereka harapkan kepada kita, dan instinct ibu tu selalunya betul.



#TIPS3: Plan, Organize, Check, Practice


Ini steps paling penting. Anda perlu sentiasa bersedia supaya tak gelabah dan pastikan semua benda berada di bawah kawalan. Contoh, buat research dulu ttg apa program yang kamu nak join, ttg company yg kamu nak pergi iv tu, buat checklist apa barang yang perlu dibawa, pastikan semua barang dah siap sehari atau malam sebelumnya. Kalau takut nanti masa cakap tiba-tiba blank ke gagap ke, make sure anda dah siapkan teks, anda tahu dah nak cakap apa, hafal dan fahamkan teks tu. Yang paling penting, you enjoy and let others feel it too.


Sekali lagi, jangan jadi macam aku,

My sis had done a little bit of research and she found out that ada ujian bertulis. APA?! Aku tak tau sebab aku langsung tak ambik tau sebelum tu. Serius lah bro, i tak study ni........ aku dah down, aku macam tak apalah kakelly pergi eyin stay rumah , that's it. 
Tapi aku pergi jugak, korang dah baca cerita dia kat atas kan.
Pukul 12 sampai sana. Tambah sadis bila aku tak bawak fon, tak bawak pen, LUPA. I told myself, ereen u dah tak ada harapan ni, ujian bertulis kot and u didn't even bring pen? haih Orang lain tengah study tau, eyin henset pun tok bowok. Down gila masa tu bak ang.


#Tips 4: Make some friends


We try to make some friends, talk to this girl, rupanya dia sampai pukul 10 tapi dah dua jam nama dia belum panggil lagi. Okay, good, maksudnya aku ada banyak masa nak prepare, research dan explore, yeay! Try to be cool, jalan2, look around. Kebanyakan yang datang audition semua cantik macam model, tinggi lampai, dah kerja, ada bisnes, study phd, master, degree. Anddd there is me, student. lol.


Hello penting tau untuk anda pergi bergaul dan beramah mesra dgn semua orang, selain daripada dapat kenal kawan baru, anda dapat belajar banyak benda baru jugak. whoa. yang penting sekali, ada antara mereka ada rahsia atau tips untuk anda dapat lepas iv tu, believe me. All you need is to talk, make some friends, ask them. 



#Tips 5: Use your time wisely

Kitorang tunggu dekat 4 jam, rata-rata semua mcm tu. Sebelum tu aku nak give up, tapi bila fikir balik aku dah susah suah datang, kawan-kawan lain punyalah beriya rekemnkan aku datang at least aku kena cuba buat, tengok aku boleh sampai jauh mana, kan? 

Macam aku cakap tadi, kadang-kadang ilmu untuk lepas iv ni tak ada dalam buku, korang bacalah banyak mana pun, ia takkan terus jadi, so praktis. how? Use your time wisely. Jangan duduk dan baca je. Pergi praktis jugak. Pergi jumpa orang. Macam nak dekt sama dengan huraian point tips4 tapi saya harap anda faham apa yang saya nak sampaikan ni. faham? mesti faham, yeah.



#Tips 6: Come up with a strategy


Jadi, kena ada strategi. Kata cleber girl, kenalah ada strategy sikit. Work smart sikit. Dalam hidup ni, usaha saja tak guna, anda work hard anda penat, bila tak dapat anda akan rasa down yang teramat sangat. Lain kali cuba work smart, anda akan rasa hidup ni lebih bermakna. Means, jangan terlalu bergantung kepada diri sendiri aka perasan i boleh buat, only me and I. NO! We are humans, and we are not perfect. Come up with a strategy means to have a team. Work always done better when you're not doing it alone. Two is always better than one. Always remember to put faith in Allah too. We plan and Allah plan, but His plans is the best. Redha dan tawakkal tu penting. 



#Tips 7: Stay Humble and Be Confident!


Bila bercakap dgn org lain jangan terlalu over-confident, dan jangan terlalu takut, jangan terlalu fake, tetapi ada kalanya jangan terlalu mudah tunjuk rupa sebenar. Sebab fitrah manusia ni, kita akan judge orang. Pada first impression, kita hanya perlukan dalam 5-10 saat untuk bagi org fikir first impression dia terhadap kita. Cara kita berjalan, gaya kita cakap, intonasi suara, bahasa badan mungkin, ada yang orang tak suka, walaupun sikit, tetapi ia boleh jadi point untuk interviewer tu tolak kita. Sebab itulah kena pandai tarik tali sikit. Bila kena psycho, be cool dulu, dan jawab dengan confident but remember humble. You can do this? Are u sure? 

Of course, I can. InnsyaAllah. Plus, I've done it bla bla (give ur reason and try to make the interviewer believe in you, give proof).....
Dont forget to SMILE. 


That's all the seven tips. Hope it can help u guys. Don't be like me, because when i think about it, i realize that i could have done better. Hahaha. 


EREEN MARICAN

A MEMORY TO "CLEVER GIRL AUDITION"

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.