Skip to main content

Adab Mudah di Hari Raya Aidilfitri

Dah nak raya kan?

Hari raya tu hari kemenangan. Terkadang kita terlalu gembira sampai terleka semua yang kita jaga sepanjang Ramadhan menjadi ibarat butiran garam yg gugur ke dalam laut.

Apa lagi yang perlu diambil berat di Hari Raya?

1) Salam
Tau ramai yg forward ttg dengan siapa kita boleh salam ke tak boleh salam. Tapi adab masih perlu jaga. Kalau ada orang hulur, guna cara baik utk tolak. Jangan menyinggung perasaan orang lain.

2) Sapa
Jumpa saudara mara sepupu sepapat pun setaun sekali je, tegurlah. masa ni kita nak rapatkan ukhuwah. Jangan asyik duduk berpuak. Lagi-lagi yg dah besar panjang, letak tepi dulu smartfon tu 😪

3) Jangan mengumpat
Haaa yg ni perempuan dh tak boleh lari kot. Jaga mulut ya semua. tau eksaited lama tak jumpa ada banyak cerita tapi tak perlu kot, lagi2 yg diumpat tu saudara mara sendiri jugak hm.

4) Bersederhana
Asal raya je semua nak beli baru. perlu ke? Kalau sampai lari bajet tak perlu lah. Raya setaun sekali, tapi nak hidup lama lagi. Jangan lepas raya duduk termenung fikir duit sudah.

5) Adab pergi beraya
Yang lelaki please jangan merokok masa pergi beraya rumah orang kecuali tuan rumah tu pun merokok then okay. kalau tak tolong jangan. pantang betul.

Yang ada anak kecik omey omey tu harap pantau juga anak2 di samping syok makan ketupat. 😂

Last sekali kepada anak anak muda remaja, lepas siap makan buatlah acah2 nak basuh pinggan tu, tapi jangan risau sebab tuan rumah sure tak bagi punya. Tapi usaha kita yang angkat pinggan dan bersungguh-sungguh nak basuh itu yang kita nak ha!

Akhir sekali, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. 😘


Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.