Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2015

Adab Mudah di Hari Raya Aidilfitri

Dah nak raya kan?

Hari raya tu hari kemenangan. Terkadang kita terlalu gembira sampai terleka semua yang kita jaga sepanjang Ramadhan menjadi ibarat butiran garam yg gugur ke dalam laut.

Apa lagi yang perlu diambil berat di Hari Raya?

1) Salam
Tau ramai yg forward ttg dengan siapa kita boleh salam ke tak boleh salam. Tapi adab masih perlu jaga. Kalau ada orang hulur, guna cara baik utk tolak. Jangan menyinggung perasaan orang lain.

2) Sapa
Jumpa saudara mara sepupu sepapat pun setaun sekali je, tegurlah. masa ni kita nak rapatkan ukhuwah. Jangan asyik duduk berpuak. Lagi-lagi yg dah besar panjang, letak tepi dulu smartfon tu 😪

3) Jangan mengumpat
Haaa yg ni perempuan dh tak boleh lari kot. Jaga mulut ya semua. tau eksaited lama tak jumpa ada banyak cerita tapi tak perlu kot, lagi2 yg diumpat tu saudara mara sendiri jugak hm.

4) Bersederhana
Asal raya je semua nak beli baru. perlu ke? Kalau sampai lari bajet tak perlu lah. Raya setaun sekali, tapi nak hidup lama lagi. Jangan lepas raya …

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Puding roti tak jadi

Haii. Ada satu cerita, tadi petang aku buat puding roti. Eh tak, mama buat. Kerja aku kacau2 masuk dalam oven tu je.hee. tapi sebab buat puding roti ni memang konfem jadi, korang campak je bahan2 , bakar dan siapppp!

Dalam hati kecil aku terus berkata, nanti siap puding ni nak kena post kat insta nih hikhik motif sgt.

Sekali...

Puding roti hangus. overcooked lahaii akibat buat lambat lepas tu busy bukak puasa mmg tak cek apa dah suhu masa semua.

Niat aku nak post kat ig terus terbantut lepas tengok ghupe dia yg tak seberapa tu.

Kesimpulan: Lumrah manusia kalau apa yg dia buat tu menjadi satu dunia kita nak heboh, kalau tak cepat2 sorok. kan. tapi kalau yg buruk tu dari orang lain? eh cepat pulak nak kabar kan kat orang lain. hm


p/s: puding roti tu sedap okey. don't judge the pudding by its surface.

bye . as salam alayk.

Ramadhan Manis =')

Hello peeps!
Macammana puasa? Alhamdulillah. Poof! kita dah berada di fasa ketiga Bulan Ramadhan.
Jadi apa yang korang buat sepanjang bulan penuh barokah ni? Alhamdulillah Ramadhan kali ni Allah temukan aku dengan 
sahabatsahabat yang comel ya ampun baik dan sentiasa ajak aku ke arah kebaikan walaupun gossip 
dengan buat baik sama banyak hahaha!
TADARUS! Yeap we did.
It’s all started with Alin, its her idea. “Korang jom tadarus bulan puasa ni! Sehelai dua sehari pun dah cukup, asalkan kita buat..........................” (panjang lagi tazkirah dia actually haha) Tapi sebab tu jugaklah kitorang semua on!
Nak tahu? Selain dilipat gandakan pahala mengaji Quran di bulan puasa, banyak manfaat yang boleh kita dapat dari tadarus ni. Here, lemme share sikit.

1) Erat hubungan silaturahim Indahnya sebuah persahabatan.  Lebih-lebih lagi persahabatan yang disulam dengan rasa cinta kepada Allah. Kerana sahabat yang baik itu 
akan sentiasa mengajak kita ke arah kebaikan. Sounds cliche kan. Tapi serius, satu har…

Dah Nak RAYA 2015

Hai semua! serius dah nak raya? lagi seminggu je lagi ni eh tak lagi 4 hari je. btw Saya dah balik rumah Kelantan hihihi. Exam sem 2 pun dah habis. Yiiiihaaaaahahahaha *imagine excited me yg terlompat lompat*

Oh dan aku akan mula update blog ni balik sebab ada banyak sangat cerita dan memori sepanjang sem 2 yang aku nak simpan. muah xoxo bye.