Skip to main content

5 steps natural make up




Hai! 
Selain suka keluar jalan-jalan, perempuan mesti suka tengok barang-barang mekap kan.
Dan setiap kali nak keluar jalan-jalan mulalah fikir nak pakai baju apa, nak mekap macammana, etc...
Jujur, saya tak reti mekap. Setakat perhati tutorial dalam youtube tu, lepas tu baca sikit-sikit pasal mekap, kulit, dan semua yang berkaitan. 

Tapi nak feeling2 cantik dengan mekap jugak?

5 steps natural make-up:

1) Base makeup
Pakai bb krim/ concealer
Sapu bedak sikit.

2) Kening
Rapikan kening. Bentukkan elok-elok.

3)Eye makeup
Curl bulu mata lepas tu pakai mascara.

4)Lipstick
Pakai lipbalm untuk memberikan kelembapan pada bibir, kemudian boleh sapu lipstick/liptint/lipstain/lipgloss.

5)Blusher
Tambah kaler2 sikit dekat muka dengan blusher. Kaler peach sesuai untuk natural look. 
*Nak jimat masa guna lipstick tadi sapu sikit kat pipi, blend elok2.

Siap! =)

Ini benda basics. Apa yang saya rasa best atau bagi effect cantik tu saya pakai je, hehe.

Ini salah satu video mekap yang paling best, sebab dia bagitau steps by steps, dan selalu bagi info-info menarik.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

KOREA , RAYA AIDILFITRI 2017