Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2014

Bantu Gaza,Palestin. Islam Jangka Panjang

Siapa kat sini dah start mood raya? oh SAYA!! Ya, sebab sekarang ni dah duk fikir tudung raya tak beli lagi, biskut raya tak siap lagi dan segala-gala untuk hari raya. Tapi tahu tak? Sedang kita duk eksaited nih, rakyat Gaza Palestin tak sempat nak fikir apa-apa pun pasal raya. Allah..... mula sedar betapa sombong dan pentingkan diri kita yang duduk jauh ni.

Mari kita saling membantu dengan------------------
Beri DERMA yang semampunya supaya dekat sana dapat menyediakan peruntukan dari segi kesihatan, perubatan, makanan dan keperluan asas yang lain.
Orang tak suruh kita pergi sana bertarung berlawan , tak. Tapi apa yang penting adalah senjata terkuat kita sebagai umat Islam, iaitu DOA. Sesungguhnya doa orang-orang yang berpuasa , orang yang teraniaya dan doa di bulan Ramadhan ini sangat berkat dan InnsyaAllah akan dimakbulkan. Jadi, marilah kita sama-sama menggunakan peluang yang Allah berikan pada kita pada hari ini untuk berdoa buat rakyat Palestin.

Itu je? Apalagi yang boleh kita b…

Oh "flawless" oh "susohless"

Tahu tak aku selalu rasa jealous dekat orang lain yang muka flawless tak payah pakai apa-apa pun takpe. Nampak cantik, soft, smooth je kulit muka dia. Suka sangat tengok kan?

Aku pun dah dapat buat mekap nampak natural flawless gituh hahaha i'm so happy.
Tapi, tak buang2 jugak apps cymera. sebab mesti rasa nk edit gambar muka buat konon2 flawless hahaha.


lepas edit 


Lelaki, kalau jumpa perempuan depan2 luar gambar tu muka dah flawless cantik terletak jehh, fuhhh, jangan buang masa lagi. Aku memang tak lah kan. Sebab pada era modenisasi ini, hmmm, zaman maju dan orang macam aku contohnya boleh buat macam2. Sebut je, nak putih? hidung mancung? mata bulat? kulit gebu berseri??? kacang je tuh. Ada skills sikit je, semua jalan. Dalam gambar edit boleh. Realiti pulak, ada duit je, macam-macam produk dah bersusun dekat kedai, tinggal nak tak nak je.

Orang kata, nak tipu laki ni senang je, sebab mereka ni tak berapa pandai.ehhhh. tak pandai bab2 perempuanlah maksudnya. Kita perempuan ada …

5 steps natural make up

Hai!  Selain suka keluar jalan-jalan, perempuan mesti suka tengok barang-barang mekap kan. Dan setiap kali nak keluar jalan-jalan mulalah fikir nak pakai baju apa, nak mekap macammana, etc... Jujur, saya tak reti mekap. Setakat perhati tutorial dalam youtube tu, lepas tu baca sikit-sikit pasal mekap, kulit, dan semua yang berkaitan. 
Tapi nak feeling2 cantik dengan mekap jugak?
5 steps natural make-up:

1) Base makeup
Pakai bb krim/ concealer
Sapu bedak sikit.

2) Kening
Rapikan kening. Bentukkan elok-elok.

3)Eye makeup
Curl bulu mata lepas tu pakai mascara.

4)Lipstick
Pakai lipbalm untuk memberikan kelembapan pada bibir, kemudian boleh sapu lipstick/liptint/lipstain/lipgloss.

5)Blusher
Tambah kaler2 sikit dekat muka dengan blusher. Kaler peach sesuai untuk natural look.  *Nak jimat masa guna lipstick tadi sapu sikit kat pipi, blend elok2.

Siap! =)
Ini benda basics. Apa yang saya rasa best atau bagi effect cantik tu saya pakai je, hehe.

Ini salah satu video mekap yang paling best, seba…

Marah

Dendam itu bara, Marah itu api. - Ramlee Awang Mursyid


Marah boleh datang dalam macam2 cara.
Kadang-kadang kita marah orang lain sebab nak tutup kesalahan diri, ini ego.
marah pada diri sendiri bila sedar yang kita dah buat silap, ini menyesal.
Marah pada orang yang pernah aniaya kita, ini dendam.
Marah tak tentu pasal, itu gila....

Adakah kita tergolong dalam orang-orang yang sebegini?

Syaitan paling suka dengan orang yang tengah marah. Sebab tu kalau rasa nak marah, jika berdiri, terus duduk, lepastu cuba baring. Pejam mata dan tarik nafas. Ambil wuduk dan hapuskan kembali api kemarahan tadi.

Bila kita marah orang lain, mungkin kita rasa puas, rasa dapat lepas segala-galanya. Tapi, orang yang kita telah marah tu akan rasa tertekan. Lepas tu marah lagi orang lain dan kitaran ini akan berulang.

Sekali hati terluka, pasti ada parut yang ditinggalkan. Parut ini kalau tidak dijaga dari awal, bimbang ianya akan kekal buat selama-lamanya. Walaupun rasa pedih itu telah hilang, tapi memori i…