Skip to main content

Basic Skincare Routine

Aku suka baca dan ambil tahu dalam bab2 penjagaan muka. Lepas tu aku akan cuba praktiskan dan apa sahaja yang bagus kita share sama-sama. Dulu dengan kakak-kakak dan mama je, sekarang takde kerja dah start cerita dekat adik-adik lelaki aku. Untuk kebaikan diorang jugak. Aku kasi moisturizer, toner dan macam-macam lagi. Diorang pakai. Heheh dah kena paksa.

Kenapa perlu semua ni?
Sebab ni penjagaan muka yang asas.............

Basic Skincare Routine! 

Tapi sebelum tu, kita kena tau jenis kulit kita ni macammana...kering ke? normal? berminyak? atau kombinasi? Saya...........KOMBINASI. Macammana tau? hmmmm banyak-banyak buat eksperimen kat muka sendiri. 

1) PENCUCI MUKA

                                                                 

Mula-mula kena test pencuci muka tu sesuai ke tak dengan jenis kulit kita. Kita juga disarankan agar tak terlalu kerap cuci muka. Ya, jangan selalu cuci muka! Saya maksimum sehari dua kali. Sebelum tidur yang wajib, tapi bangun pagi yang masa subuh tu jangan cuci muka guna produk pencuci! Guna air sahaja cukup. Masa kita tidur, muka kita akan keluarkan natural oil yang baik untuk kulit, untuk melindungi kulit. Kebanyakan produk pencuci ni dia akan menghilangkan semua minyak asli tadi..which is not good. 

2) SKRUB

                 

I love scrub! Skrub pakai dalam 2/3 kali seminggu. Bila kita skrub muka atau badan, segala sel-sel mati akan tertanggal dari muka lepastu muka rasa licin sangat. Sel mati sebab dah lama terdedah pada pancaran matahari (UVA/UVB). Sebab tu kadang-kadang kulit boleh jadi kusam, tak bermaya, tapi bila skrub kulit kita akan glowing glowing balik.

3) MASK

                                               

Mask ni amat bagus sebab dapat bagi macam-macam nutrien untuk kulit dan kita pun akan rasa segar. Tapi yang ni saya malas sikit, sebab kena tunggu pastu cabut/basuh, agak leceh. Tapi homemade mask kalau buat memang best dan sangat berbaloi! Mask ni pun 2/3 kali je seminggu.

4) TONER

                                 

Toner aka penyegar. Toner ni untuk menyegarkan dan mengecilkan pori-pori muka. Lepas cuci muka, pakai toner.,untuk pastikan semua kotoran betul-betul tanggal. Toner ni kan sejuk, sebab tu dapat kasi kecilkan pori-pori. Ada tiga cara untuk pakai toner.
---------Cara cepat:   Titis atas tangan terus tepuk atas muka.
----------Cara biasa:  Titis atas kapas, lepas tu sapu kat muka
----------Cara mask:   Basahkan dua tiga  kapas dengan toner, tekap dekat muka, biarkan 20-30 minit.

5) SERUM

        

Serum ni paling cepat bertindak masuk dan memberi kesan ke atas kulit kita. Tekstur serum yang sangat halus dan ringan sebab tu dia senang bawak nutrien masuk ke dalam kulit. Harga serum ni boleh tahan jugak tapi berbaloi sangat.

*ACNE solution.
Lepas pakai serum, baru sapu ubat jerawat di bahagian tertentu.

6) MOISTURIZER/ PELEMBAB

     



Do not underestimate the power of a MOISTURIZER. Pelembab ni bagi saya sangat penting dan saya tak akan pernah tinggal. Sebab utamanya adalah kulit yang kering. Pakai pelembab memang dapat cover masalah ni. Pemakaian pelembab juga penting untuk sesiapa yang mempunyai kulit jenis berminyak, cuma kena pakai yang sesuai dengan kulit. Untuk kulit berminyak, cuba guna Organic Aid. Untuk yang sensitif, try Simple.

Sekian, untuk basic skincare routine.

To be continued..................basic makeup....next post!

Thank you.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.