Skip to main content

Saturday: A Day to the Museum

Suatu zaman dahulu di bahagian Timur Sarawak, terdapat sebuah rumah panjang yang unik menempatkan khususnya kaum Iban. Kediaman ini dibina di sepanjang sungai. Rumah Panjang yang pendek kira-kira dalam puluhan meter panjang dan boleh melebihi seratus meter.

Cuti hujung minggu lepas, plan asal kitorang nak ke Kapit tapi atas sebab2 tertentu cancel last minute. Ajaibnya adik bongsu ku sorang nih, dia mintak nak pergi muzium. i was like.......whatttt?!

Dan kami sekeluarga pergi.
 Nampak tak kaitan dengan intro tu?heheh.

Taklah teruk sangat, best jugak masuk macam2 muzium, dah macam belajar sejarah balik. Tapi Abah je yang baca semua benda. Abah kata,rugilah kalau datang tak baca semua ni.. Hm okay, my mum and i pass through semua benda sepintas lalu je, cepat habis pusing muzium ni lagi cepat kitorang boleh pergi shopping, ahahah tu je yang ada dalam kepala.

Maaf sebab masuk muzium tak boleh ambil gambar jadi tak dapat nak tunjuk. Paling best masuk contoh rumah panjang orang Iban, sebab dalam tu ada tengkorang eh tengkorak. Heheh, REAL tau. Memang dia gantung banyak2 kat dinding rumah tu, ia sebenarnya satu simbolik. Simbolik untuk apa?
Okay ada satu adat purba yang dinamakan pemburuan kepala. Mana2 lelaki yang nak kahwin kena penggal kepala orang dan gantung kepala tu dekat pintu rumah,haaa lepas buat macam ni baru namanya lelaki sejati baru boleh kahwin. Haa thrill tak thrill. hoho. Walaupun adat ni dah tak diamalkan, tengkorak tu masih lagi disimpan dan digantung buat hiasan dalam rumah. Ada berani buat?




















Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

KOREA , RAYA AIDILFITRI 2017