Skip to main content

Salam Israk Mikraj =)

Assalamualaikum.



Dari semalam lagi nak update blog ni, tapi idea asyik terbantut. Pagi ni idea datang mencurah2 lepas tengok program2 ilmu. Alhamdulillah. Setiap pagi semua siaran menjurus kepada pengisian rohani kita. Hari ini semua tajuk berkaitan dengan peristiwa Israk Mikraj.



gambar dari google


Subhanallah. Dah dengar banyak kali pun tetap berasa kagum. Kronologi peristiwa ini banyak mengajar kita...baik yang tersurat atau tersirat. Pastikan anda baca kisah Israk Mirraj yang lengkap ini di Bog Cik Yatiey Chomeyl  . Saya suka sangat baca yg cik yatiey ni sebab memang penuh dengan pengisian.

Sedikit perkongsian, Israk Mikraj berlaku saat Nabi Muhammad S.A.W. sedang bersedih di atas pelbagai dugaan yang menimpa diri baginda. Hanya kepada Allah tempat baginda mengadu. Kemudian bermulalah kisah perjalan Nabi S.A.W. yang diangkat hingga ke langit ke7. Subhanallah.


Pada saat ini juga, Allah menurunkan perintah solat. Lima waktu sehari semalam yang telah dikurangkan daripada 50 waktu sehari semalam. Dalam pada 50 dan dikurangkan kepada 5...berapa kali Nabi S.A.W bertemu dengan Allah. Hal ini dikatakan, untuk menghilangkan rasa sedih baginda yang sebelum ini.
Oleh sebab itu, kita diwajibkan bersolat. Di saat gembira...ingat pada Allah. Di saat berduka juga kembali pada Allah....iaitu dengan cara...bersolat. Berhubung dengan Maha Pencipta, sesungguhnya Allah akan perkenan doa hambanya yang bersungguh2..lebih-lebih lagi doa orang yang teraniaya.

Salam Israk Mikraj. Salam Rejab. Semoga kita semua dipanjangkan umur dan diberi peluang untuk meningkatkan ibadah dalam bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan pada tahun ini. 


Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.