Skip to main content

Boringnya Jadi Budak Sekolah !

Assalamualaikum, haiii semua budak-budak sekolah dan yang dah tak sekolah .
Dulu kat sekolah buat salah sikit je mesti dah kena marah kaw2. Cikgu pulak suruh buat homework lah, datang sekolah kena awal, baju kena kemas, itu salah ini salah. Mesti rasa annoying sangat...kan kan kan??? dop payoh tipu adek2, kakying sekoloh jugok dulu . tapi sekarang dah tidak sekolah. hikhik

Kalau dulu kesian jugak tengok budak lelaki selalu kena marah.
Kena marah atas sebab:-
1)Disiplin dalam Pemakaian 
Budak lelaki major tak nak tuck in baju, lepas tu rambut nak simpan panjang-panjang. Sayanggg gila rambut tu. Bila buat "spotcheck" rambut mulalah ketor satu badan, menyorok dalam tandas bagai. haha
- Apa adek2 ingat hensem sangat ke buat-buat serabai tu? tak . langsung tak.

Kemas! Wak Doyok.
Ikut stail Wak Doyok ni baru perghhh... cuma jangan ikut part misai tu. Please Do Not. Tak pasal depan pagar sekolah tu jugak cikgu shave. wahaha.


Kalau yang muka hensem macam ni korang tak nak mandi sikat rambut pun takpe  *melts*
Bila pakaian kemas baru budak perempuan nak pandang bro! Konfem tak kena reject dah pasni. haha *tetiba


2) Homework

Girls siap homework...biasalah. Girls tak siap homework...tu tak biasa! 
Boys kalau tak siap hw....biasalah tu. Boys siap homework....mesti meniru! 
ehhh tak tak, kang marah abang-abang sado baca, bukan semua macam tu. Aku sendiri pun tak siap homework, so yeah, meniru sekali-sekala apa salahnya. hikhik. At least siap daripada kena ketuk-ketampi depan kelas ramai-ramai 100 kali, tak sanggup kawe. Malu!


Kadang-kadang satu kelas buat-buat tak tahu, wat senyap jek, sebab selagi cikgu tak tanya kita selamat. Bila tak buat, ibarat dah ada skema alasan yang nak bagi hahaha contoh....."lupa bawak cikgu, ada kat rumah, saya dah siap dah buat pun lupa nak ambik je, adushh, saya hantar esok ye cikgu?*senyum comel*..atau..."buku saya hilang cikgu, saya rasa ada orang pinjam" "adik saya cikgu yang koyakkan buku ni semalam,ishh budak tu memang." Hahaha korang yang pernah guna alasan macam ni mesti tengah sengih sorang-sorang yedak???hahaha

3) Kes Rokok (arak, dadah..etc)

Woaa woaa yang ni memang korang kena jauhkan diri, lagi2 budak laki! Merokok tu bahaya . *titik full stop besar2.* and honestly it doesn't make you look good, although some people said that they feel good, then it's up to you. Tapi jangan sesekali bawak benda yang terlarang macam ni ke sekolah. Tak pasal2 cikgu letak dalam jail terus.

4) Tak Bagi Salam

Aku tak pasti sangat pasal ni tapi kalau kat sekolah aku dulu cikgu2 macam berbunyi jugaklah bila student jumpa diorang(dalam sekolah lah) tapi tak bagi salam. Bagi aku pulak, kadang-kadang geram dengan sesetengah cikgu yang tak jawab salam kita, walaupun cikgu tu tak mengajar kita maksudnya kita bukan student dia kan, tapi takkan nak pandang dengan jawab salam pun tak sudi???

Apa-apa pun sempena Hari Guru ni, walaupun cikgu selalu marah, tapi rasanya semua tahu tu untuk kebaikan student jugak. Terima Kasih Cikgu !


Ini dia calon pelajar contoh hiks tapi kena reject sebab tak cukup tinggi. sekian.
Honestly, i dunno what am I babbling about in this entry. Obviously I'm so bored...bored...bored....bored...bored....bored...bored. ok bye




Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.