Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

#1

Instead for someone else
Just smile for yourself
Cause there are thousands reasons to be happy
Take a deep breath
And believe that Allah will always be there to guide you

New Variety Show: SBS "Roommate"

Aku suka saaangat tengok variety show korea....sebut aje,  family outing, we got married, radio star, hello caunselor, banyak lagi dan yang palig femes running man. Ada jugak TVshow yang memang untuk group2 tertentu je, yang macam ni pun best sebab tiba2 boleh minat kat certain group tu, walaupun sebelum ni tak minat langsung. Kpopers, biasalah. Korang yang anti takkan paham, don't bash plehlish T,T. okey.
Kali ni nak perkenal kan variety show yang baru iaitu Roommates!! weeee

Apa akan jadi bila 11 orang selebriti duduk satu rumah??kongsi bilik dan buat semua benda sama2? Karakter semuanya lain-lain ehhh pelik-pelik sebenarnya haaa tu yg membuatkan anda kena tengok variety show ni! 60 kamera dalam satu rumah, ada letak pulak style hidden camera tu yang terus dapat tengok perangai diorang ni yang real. Serius kelakar! baru tengok dua episod dah berguling tak sabar nak tunggu episod lepas ni. Ada Lee Dong Wook yang hensem dengan Park Bom 2NE1 super comel.


“Roommate,” which stars Lee …

Salam Israk Mikraj =)

Assalamualaikum.


Dari semalam lagi nak update blog ni, tapi idea asyik terbantut. Pagi ni idea datang mencurah2 lepas tengok program2 ilmu. Alhamdulillah. Setiap pagi semua siaran menjurus kepada pengisian rohani kita. Hari ini semua tajuk berkaitan dengan peristiwa Israk Mikraj.


gambar dari google

Subhanallah. Dah dengar banyak kali pun tetap berasa kagum. Kronologi peristiwa ini banyak mengajar kita...baik yang tersurat atau tersirat. Pastikan anda baca kisah Israk Mirraj yang lengkap ini di Bog Cik Yatiey Chomeyl  . Saya suka sangat baca yg cik yatiey ni sebab memang penuh dengan pengisian.
Sedikit perkongsian, Israk Mikraj berlaku saat Nabi Muhammad S.A.W. sedang bersedih di atas pelbagai dugaan yang menimpa diri baginda. Hanya kepada Allah tempat baginda mengadu. Kemudian bermulalah kisah perjalan Nabi S.A.W. yang diangkat hingga ke langit ke7. Subhanallah.

Pada saat ini juga, Allah menurunkan perintah solat. Lima waktu sehari semalam yang telah dikurangkan daripada 50 waktu se…

Positive, Dapat atau Tak Dapat UPU (interview,etc)

Assalamualaikum. Masuk minggu ni dah minggu kelapan saya ada di rumah.
Minggu lepas dah keluar keputusan temuduga upu yang mana ramai di antara kita dah tak sabar asyik ternanti-nantikan. Tahniah kepada yang dapat iv dan kepada yang tidak dapat takpe, kita ada banyak peluang lagi. * Jelas sekali aku pun tak boleh so buat ayat sehabis baik untuk tenangkan diri sendiri. * Entry kali ni bukan tips untuk yang dapat iv tapi untuk yang tak dapat supaya prepare untuk isi fasa 2 nanti.  Dua tiga kali jugak saya cek dapat tak dapat tak, tapi last2 sama je ayat dia. *keciwawawa*. Tipu kalau kata korang yang letak RU first choice tu ,then tak dapat iv tapi tak kecewa, tipu. Biasalah tu, kadang-kadang benda tu memang tak ditakdirkan untuk kita sebab Allah dah tentukan yang lebih baik. Diorang yang dapat tu pulak sebab Allah dah tetapkan itu yang terbaik buat diorang jugak. 


Kita masih ada peluang! Untuk isi upu fasa 2 nanti dengar2 memang dah tak boleh isi kos2 yang ada iv kan? Jadi apa yang perlu an…

The Story Of My Life Tidur Tak Tutup Lampu

Assalamualakum semua. Mesti ramai yang dah baca kan, ambik ni pun dari yang sahare kat fb, "Bahaya Tidur Dalam Lampu Menyala". kikiki aku ada lah rasa menyesal jugak lepas baca, sebab selama ni boleh dikatakan hampir setiap hari aku tidur dengan lampu menyala, bukan sebab takut, tapi dah jadi habit yup tabiat. Takdelah lama sangat, aku rasa start setahun lepas. Mulanya takde niat pun nak tidur dengan lampu menyala, lagi-agi aku memang suka tidur dalam gelap, senang nak lena. Masa form 3, start tidur lambat aku selalu terlelap atas meja study tu. Lepas tu mula lah melarat sampai ke form5, lepas tu dekat puncak alam pun sama. Sampaikan sekarang ni kat rumah aku terikut-ikut habit terok ni, astaghfirullah.

Punca sebenar semua ni berlaku adalah ........................ BUKU. Ya baca buku nilah yang menyebabkan nyawa aku terancam, haaa kan betul study ni pun ibarat kita berjihad, macam aku yang menggadai nyawa tiap-tiap malam. Asal bukak buku je, mengantuk. Dah mengantuk memang …

Boringnya Jadi Budak Sekolah !

Assalamualaikum, haiii semua budak-budak sekolah dan yang dah tak sekolah .
Dulu kat sekolah buat salah sikit je mesti dah kena marah kaw2. Cikgu pulak suruh buat homework lah, datang sekolah kena awal, baju kena kemas, itu salah ini salah. Mesti rasa annoying sangat...kan kan kan??? dop payoh tipu adek2, kakying sekoloh jugok dulu . tapi sekarang dah tidak sekolah. hikhik

Kalau dulu kesian jugak tengok budak lelaki selalu kena marah.
Kena marah atas sebab:- 1)Disiplin dalam Pemakaian  Budak lelaki major tak nak tuck in baju, lepas tu rambut nak simpan panjang-panjang. Sayanggg gila rambut tu. Bila buat "spotcheck" rambut mulalah ketor satu badan, menyorok dalam tandas bagai. haha - Apa adek2 ingat hensem sangat ke buat-buat serabai tu? tak . langsung tak.
Ikut stail Wak Doyok ni baru perghhh... cuma jangan ikut part misai tu. Please Do Not. Tak pasal depan pagar sekolah tu jugak cikgu shave. wahaha.

Bila pakaian kemas baru budak perempuan nak pandang bro! Konfem tak kena rej…

Sunday : Let's Shopping! Serikin

Entry lepas pasal pergi Muzium tu, plan lepas pergi muzium nak pergi mall,shopping, ehh tak window shooping je sebenarnya. Tapi sebab semua dah penat terus tak jadi pergi, balik rumah lepas makan semua dah tidur pun.
Jadi esoknya tu pagi2 lagi dah bangun sebab nak pergi Serikin. Tahu kan Serikin ni sempadan Sarawak-indonesia , yang berniaga semua orang Indon dan barang2 pun dari sana. Nak sampai sana dari Kuching ni kira2 sejam lebih, sempat tidur beberapa round atas kereta, makeup tudung semua kena betulkan balik bila dah sampai.  Tempat ni bukak hari Sabtu dengan Ahad je. Sabtu full day pagi sampai petang, Ahad half day sampai tghhari. Apa yang best bila kita dapat tawar dengan harga yang super duper murah, like seriously??! Yeuuuppp, boleh dapat murah sangat2 kalau korang pandai. Macam i ni terer tau bab2 mintak tawar eceeceh. Tapi tak semurah bila pergi Jakarta, Bandung dgn Pontianak, sana lagi boleh murah murah overload. Benda yang femes- Kain pasang, kain sembahyang (telekung), …

Saturday: A Day to the Museum

Suatu zaman dahulu di bahagian Timur Sarawak, terdapat sebuah rumah panjang yang unik menempatkan khususnya kaum Iban. Kediaman ini dibina di sepanjang sungai. Rumah Panjang yang pendek kira-kira dalam puluhan meter panjang dan boleh melebihi seratus meter.

Cuti hujung minggu lepas, plan asal kitorang nak ke Kapit tapi atas sebab2 tertentu cancel last minute. Ajaibnya adik bongsu ku sorang nih, dia mintak nak pergi muzium. i was like.......whatttt?!

Dan kami sekeluarga pergi.
 Nampak tak kaitan dengan intro tu?heheh.

Taklah teruk sangat, best jugak masuk macam2 muzium, dah macam belajar sejarah balik. Tapi Abah je yang baca semua benda. Abah kata,rugilah kalau datang tak baca semua ni.. Hm okay, my mum and i pass through semua benda sepintas lalu je, cepat habis pusing muzium ni lagi cepat kitorang boleh pergi shopping, ahahah tu je yang ada dalam kepala.

Maaf sebab masuk muzium tak boleh ambil gambar jadi tak dapat nak tunjuk. Paling best masuk contoh rumah panjang orang Iban, sebab …

New Student #Tips dan Pengalaman

"Susah tak kena selalu pindah sekolah?"
"Best tak sekolah ni?" "Mana lagi best dengan kat sana?" "New student eaa?
Yuppp. Antara soalan yang common tanya/ditanya bila budak masuk sekolah baru. Sejak kecil, saya selalu pindah tempat, pindah negeri, pindah sekolah. Mula-mula rasa macam tak best, kenapa kita kena selalu pindah? Tuptup, cukup setahun je pindah, paling lama tiga tahun, paling kejap 6 bulan. Sampai lama-lama dah tak kisah, dan bila tak pindah jadi masalah pulak, semua pakat duk tanya abah bila kita nak pindah. Macam-macam budak-budak ni heeh. 
My first school dekat Kuantan,Pahang. SJK(C)Chung Ching , masa tu darjah Satu, even tak tahu apa2 tapi semangat jugak masuk sekolah cina, jujurnya memang sepatah haremmm tak reti apa, kawan pun takde. Lepas 6 bulan, pindah ke Terengganu. SJK (C)Chung Hwa Wei Sin. Kat sini dah ada kawan haha mula aktif sikit2. Naik darjah Dua dah pindah balik Kelantan, SJK(C)Yok Eng. Kat sini baru mula rasa sekolah sebab d…

Kebersihan: Muslim VS Non- Muslim

Hai kawan-kawan =)

Islam mengajar kita supaya saling menyayangi, hormat-menghormati, sentiasa menjaga kebersihan dan banyak lagi nilai-nilai yang baik. Malangnya, masih ada segelintir yang tak berjaya mengamalkan semua ni, termasuk diri saya sendiri. Memang betul yang kita tak pegang benda2 haram, berbanding non muslim sentuh anjing,b**i bagai. Kalau kita pegang kena samak, dorang tak. Tapi pasti ke tahap kebersihan kita/Islam dah cukup memuaskan, kalau nak dibandingkan dengan non-muslim, dan luar negara?
Saya teringat kata-kata seorang ustaz ni, "Saya ke negara bukan Islam, tapi saya lihat Islam di sana. Bila saya pulang ke Malaysia, saya tak nampak Islam di negara ni."
FAHAM TAK SARKASTISM KAT SITU??! tak? ok fine


Di sini , saya nak ingatkan soal kebersihan. Tahu tak betapa pentingnya menjaga kebersihan ni? Pernah belajar tak adab dengan alam sekitar? yeappp, semua tu ada kita belajar kat sekolah, masa nak exam kita baca, lepastu terus lupa. *dusshhh kena batang hidung sen…

How Do You Define Yourself??-Lizzie Velasquez

Assalamualaikum , hai my love.

Tengah asyik scrolling2 kat Facebook, ternampak satu gambar ...........yang jujur saya cakap, agak menggerunkan.
Dalam hati, "mana ada orang macam ni, nak tipu pun agak2 ah, ada ke syndrome TAK NAIK BERAT BADAN." Tertulis kat situ nama Lizzie Velasquez. Tekan copy paste nak tanya dengan uncle Google.



tapi diri ni ego, tak percaya jugak, tengok2 ada video......................aaannddddddd  BAMMM, there you go ERIN. She's REAL.


Tittle : How Do YOU Define Yourself Lizzie Velasquez at TEDxAustin

I swear to you I was crying so hard while I listen to her story.


Name : Elizabeth Ann "Lizzie" Velásquez

Tarikh lahir : March 13, 1989

Keadaan ketika lahir : 
Dilahirkan 4 minggu lebih awal dari tarikh yang sepatutnya , dengan berat 2 pounds 11 ounces = 1219 grams. Saat kelahiran, doktor mendapati bayi ini tidak diselaputi dengan 'amniotic fluid'/ air ketumban.

Keadaan fizikal:

She's gifted.
Lizzie mengalami sejenis syndrome yang sanga…

Top 20 (ENGLISH) : Songs that make you feel HAPPY

Hi guys!

Hold on a sec, tengah makan kuih. Fuhhh sedapnya, lepat pisang my feveret. Nak buat pun senang sangat sampai tak jadi nak tulis resepi kat sini. Alaah gooogle je, atau boleh klik sini. Senang ! For all yang minat kuih2 klasik macam i, memang i recommend kuih ni.

(Woohoo....today kita guna 'i' buat bahasakan diri, supaya dapat feeling hilir tu sikit..or bajet sikit.)

Our topic for today is ...seperti yang anda baca dekat tajuk, MY TOP 20 HAPPY SONGS (2014).

Jadi, ini sebenarnya adalah antara lagu-lagu yang bila saya dengar, automatik tau akan rasa happy or gives a good mood, jadi cheerful, terus rasa nak melompat-lompat dengan gaya yang cool ala ala Beyonce.Kejap tahan nafas tak dapat nak bayangkan.  lol

I juga nak tegaskan bahawa ni hanyalah pendapat i sendiri (ada sikit tanya adik i), dan sekiranya korang rasa ada yang tak best atau teruk hmmm mungkin tak sedap dengan halwa telinga anda. I am sorry, tapi korang semua dialu-alukan untuk komen dekat bawah so that we c…