Skip to main content

Asasi Sains Puncak Alam #Palamconfessions (2013-2014)

Hai Assalamualaikum.

Hari ni dah masuk empat minggu kita bercuti. yeayyy. Jom senyum lebar-lebar. Motif senyum lebar adalah bukti pipi yang semakin hari semakin naik. ehhh pipi je? pipi je ke? arhhh part lain tak perlu tau.emo tetiba.k.


Apa boleh buat, be happy jelah; D

Umum ramai yang dah tahu lagi dua minggu result kita budak-budak uitm dah nak keluar. Apolagi. Dah berderau darah, berdegup bergetar kencang dah jantung nih. I feel you. We all feel the same act. TT tsk. Tapi sebelum tu, jom kita buat throwback sikit sepanjang berada di UiTM Puncak Alam (Asasi Sains). 

Haaa ï'm sure you guys have a lot of things to share but too lazy to write right,? takpelah since saya rajin tulis ni, korang sorang bagi satu komen pun dah cukup, kita saling berkongsi dan bertukar cerita, lebih mengeratkan ukhuwah ggiteww. * Wink

 Jom kita mula tak sabar doh nih! 



1) Minggu Destini Siswa (MDS)


MDS ni adalah minggu orientasi yang mana bila kita mula-mula masuk tu memang wajib kena lalui. Seminggu. Dalam seminggu ni apa yang korang rasa? 

Haaa antaranya:
- Shock sikit, kena bangun awal yg melampau, dijaga sepenuhnya oleh akak2 dan abang2 PM
- Most of the girls tak puas hati dengan akak2 dan abang2 PM yang garang macam singa dengan siswi2 tapi lembut pulak dengan pelajar haha. Initidakadil.
- Hafal lagu UiTM (nyanyi dengan penuh semangat ... ulang sampai PERFECT!)
- Jumpa kawankawankawan baru. 
- Makan FREE

Dann tak lupa, kita mula berkenalan dengan housemate2 ohsem, faham tak bila semua tu mula2 memang tak kenal langsung, takde pertalian darah....pendek kata. complete strangers. tapi rupa-rupanyaaaa, bila dah kenal makin lama makin rapat, makin erat makin sayang, makan sekali tidur sekali mandi... errr, do'oh terrr. but really sedih bila hari last dan tau yang kita mungkin dah takkan jumpa. tsk...Ukhuwah Fillah. innsyaAllah.

sorry jannah dengan yana. takde 


2) Jumpa Tangga Kejayaan

lol paling best bila semangat turun dengan lajunya, baru perasan labcoat tertinggal -, -

Dah habis MDS, kita dah kena hidup sendiri. Masa ni ramai yang buat tour guide sendiri turun ke fakulti. Tengok jadual, ingat jalan / kelas etc.


3) Masuk kuliah dan jumpa classmate / lecturemate.

Kita mula masuk kelas, dari tak kenal sapa2, * tuptuptapp. dah jadi kawan baik. Satu kelas tu semua dah jadi geng. = D

For me:
- Mula kenal C7, and I love them so much!
- Satu lecturehall dengan C6, C8, C9 n C10
- Ada groupmate untuk setiap subjek, dan mostly dengan orang yg berbeza
  (Buat kita semua jadi lagii mesyuarat Yeay)
- Paling havoc bila dalam satu minggu ada berlambak assignments, lab reports, and the most precious within limited time, that brings out tears and rainbow in our life. MASTERING. told ya.




4) Quiz, Test 1, Test 2, Final (sem1) ---- Test 1, Test 2, Final (sem2)

Bab ni rasanya tak payah nak cerita banyak2. Masing-masing simpan dalam hati jelah hehee. Macam biasa bila dah nak quiz / test / final semua akan struggle gila-gila. Lagi-lagi budak palam ni, alhamdulillah rajin semuanya. Ingat lagi bila minggu final tu, turun pagi2 memang takde orang, nampak ikut tingkap banyak lampu bilik yang menyala, hmmm belajar lah tu kan. Lain dengan dua minggu sebelum tu, turun pagi2 memang ramai yang pergi jogging, pergi tasik, haih kenangan betul.



     Rasanya dah habis semua bahagian yang agak serius yang pasal study2 kan.
Now let 's get into the fun part!



5) Setia City Mall, Pasar malam Puncak Alam Fasa 2, Tesco, Giant, etc

Sebelum pergi, kalau tak sewa kereta kena tunggu bas dulu. Ada dua jenis bas, satu U90 lagi satu T600.
U90 pergi area SCM semua tu (RM2), T600 pulak kawasan bandar Puncak Alam (RM1).

-Bas sampai, * silentmoment * JOM! sekali pakcik tu * angkat tangan tahan * maksudnya dia taknak ambik kita lagi, pakcik tu nak pergi kat angsana dulu. Sebek semua yang tunggu dekat depan R1 tu.

-Sampai kat SCM memang mostly budak Palam semua

-Petang hari Rabu dgn Sabtu, bas T600 tiba-tiba laku sangat, memang full! Destinasi nya, pasar malam. * Laughintears = ')


6) Class Trip (sem1)

Setiap kelas boleh mintak peruntukkan untuk buat trip. Bincang punya bincang....pilih Melaka. Trip 2days1night kitorang buat banyak aktiviti yang awesome. Sebab semua sama-sama sporting dan kita jadi makin rapat. Kita bagi DoubleAwesome. * High five C7*

*i do wanna post a picture on this , but......something went wrong and all the pictures in my lappy had gone.

7) Aktiviti / trip Kelab (sem 2)

Semester 2.....giliran kelab pulak nak buat trip atau apa jenis aktiviti. i kelab netball, jadi kitorang buat Karnival Bola Jaring Asasi. Benda ni buat seharian. Habis burn muka. Tapi takpe, i happy je, dapat jadi part yang handle karnival ni...dapat pengalaman baru,dapat kawan baru ^^




8) BBQ

This! I know almost semua kelas yang buat kann? Mula-mula our class macam nak tak nak je buat lepastu makin lama makin banyak kelas lain buat, last2, semua sepakat, by hooked or by crooked, kena jadi jugak. I must say, the best dinner with my beloved C7 = * muahhh yolss



8) PALAM Stellar Night


Last sekali, Stellar Night! Terima kasih untuk SMA yang berjaya buat dinner gempak nih...with all the games, foods, prizes, performances and everything. Eventho tak menang, nvm takde rezeki i =) 




Apalagi ..... Selain itu??? Ada apa2 yang saya tertinggal??? saya tahu mestii ada ! sebab memori kita semua (10bulan ) kat Palam memang banyak sampai tak tahu nak tulis berapa panjang lagi. Asasians Palam boleh komen kat bawh ni...










*Dan yang paling penting sekali, thank you dekat semua lecturer yang baik, selalu bagi tunjuk ajar, sporting and everything. Thank you so much. 

court, blok baru





SPEECHLESS bila naik atas nih, bukan sebab gayat okeh, tapi sebab VIEW dia ! KAT MANA LAGI CANTEK MACAM NII??OYAK KO ORE CEPATT !!


Apalagi yang korang rindu? Share jom!

*gambar credits to Asasians Palam - di'copy' dari fb group asasi palam , Thanks.




Comments

maryam said…
ereeen!
rasa macam kenal, tapi kenal masa mds je la haha.
group apa masa mds?
ereenmrcn said…
Hai maryam, yeke, hee, masa mds group yg last tu, c17 rasanya

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.