Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014
Aku memang tak selalu update gambar kat ig, aku pun bukan jenis yg suka tweet. Bukan apa, aku ni kalau sekali cakap memang banyak, twitter tu pulak sangat terhad. Limited. Sebab tu aku lebih suka cerita dalam blog. unlimited.
Pertama sekali, Alhamdulillah, aku dapat jadi Sekretariat Mahasiswa Fakulti @ SMF Fakulti Sains Gunaan. Dah jadi seki smf ni kena serius sikit, sebab kita bekerja dengan fakulti, ya baru fakulti, kalau mpp baru bekerja under universiti. Nak kata busy tu agaklah… Saya memegang EXCO Jaringan Hubungan & Tajaan. Secara peribadinya, saya rasa exco ni best, serius. Dari awal lagi walaupun saya kurang pendedahan dalam skop kerja EXCO ni tapi yang nilah yang saya paling minat…paling rasa nak. Alhamdulillah, rezeki. Saya dapat jadi exco ni. Sekarang dah tahu skop kerja, kenalah bekerja dengan lebih keras.
May Allah ease everything. Untuk program-program yang akan dijalankan, akan dikendalikan dan bakal dirancang, semoga semua berjalan lancar. Jujur, kami semua (sm…
Aku adalah antara orang yang tak pernah berpeluang nak buat aktiviti lasak masa zaman sekolah dulu. Aku suka aktiviti luar ni tapi dari dulu memang asyik tak ada rezeki nak join. Mungkin sebab aku dulu Puteri Islam tu yang susah sikit nak dapat peluang buat aktiviti outdoor bagai.
Jadi, pengalaman kem first aku adalah kem KPO (Kem Pengurusan Organisasi) hari tu. Aku ingatkan pergi dengar ceramah je. Rupa-rupanya malam tu jugak dah ada night walk. Bayangkan, aku ni masuk hutan pun tak pernah (kalau setakat hutan belakang rumah cek aku tu pernahlah,ni memang betul2 hutan kot!), ini pulak nak jalan dalam hutan malam-malam, redah sungai, turun bukit yang curam 90darjah. Memang pengalaman baru dan sangat best. Nasib baik jugak benda ni buat malam, takde lah orang nampak aku jatuh tergolek tersungkur semua ada masa panjat bukit-bukit tu, Hahaha!
Kali ni aku akan cerita serba sedikit mengenai kos yang aku dapat ni. Sains dan Teknologi Makanan di UiTM Shah Alam. Masa aku mula-mula dapat tau ni, aku terus search google, tapi malangnya tak banyak info pasal ni. Jadi aku harap, dengan adanya blog ni aku dapat share serba sedikit pasal kos ni dengan junior-junior pada masa akan datang. Jadi, lepas selesai minggu MDS dan pendaftaran, maka bermulalah kehidupan kita sebagai mahasiswa-mahasiswi. Pada mulanya, memang semua pun macam tak tahu nak buat apa, yelah, duduk tempat baru, fakulti kat mana apa semua tak tahu. Tapi takpe, slow2 kita belajar. Kepada yang fakulti dengan kolej jauh, boleh naik bas. Bas ni ada banyak laluan, nak senang Tanya je pak cik tu, bas ni pergi sini sini tak?. Ok , untuk Fakulti Sains Gunaan, fakulti kita terletak dalam Menara SAAS, untuk ke Menara SAAS ni kita kena naik bas yang berhenti di hadapan kolej Seroja. Bagitau pakcik tu nak pergi Seroja. FSG ni besar lah jugak, dia banyak jalan pusing2, first time…

CHANGE

Assalamualaikum.
It’s been a while. I miss you guys so much. I do. I really do. But life has been really hectic these days. Last month I may be at loss. I’ve got nothing. Not even a single clue on where will I pursue my study. But, today here I am! UiTM Shah Alam. To be precise, it’s Faculty of Applied Sciences, Food Sciences and Technology. Alhamdulillah. There’s nothing more that can I say. Through all my hard times, I’ve learned few things. “Life is full of twists and turns you never see coming, but the unknown isn’t always bad. To choose your destiny, to create a future, that depends on you.” My family and friends also are cheering for me, endlessly. Thank you,really. =’)
And a friend sent this to me. I would say this really worked to motivate me back: Surah At-Tolaq (65:2-3) “Barang siapa yang bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah nescaya A…
Ya Allah jangan biarkan hati kami mudah berputus asa
Walau apapun yang dihadapi, semoga ianya menjadi medium untuk lebih dekat dengan MU, sebagai jalan untuk masa depan yang lebih baik, lebih cemerlang dan lebih membahagiakan. Amin.
Satu pintu tertutup,
pintu-pintu lain akan terbuka untukmu.

Kamu rasa kini sukar? nak bernafas susah? otak dah tak boleh nak fikir?
Ada orang yang telah ditarik nikmat untuk bernafas dan berfikir.


"Apabila kita sedar dan sentiasa ingat rezeki itu milik Allah swt, kita tidak akan merungut apabila rezeki kita berkurangan atau tersekat. Dialah yang Maha Pemurah dan Maha Mengetahui".
Sam Tsui, Alex G, Kurt Schneider & Alyson Stoner - Epic Patty Cake Song (I'll Think Of You)

I’ll think of you as I go So when I leave you’re not alone No matter where you are We will never be that far Cause I will think of you as I go
I’ll think of you (I’ll think of you) As I dream (as I dream) So when it’s dark (so when its dark) You’ll be with me (you’ll be with me) And no matter where you are We can look up to the star And I’ will think of you as I dream
Oh it’s a long and winding road But you don’t have to walk alone Cause no matter where we are I will keep you in my heart And I will think of you as I go
I’ll think of you (I’ll think of you) When I’m down (when I’m down) When my heart (when my heart) Is on the ground (is on the ground) And I will never lose my way (never lose my way) Even when the skies are gray Cause I will think of you when I’m down
Oh it’s a long and winding road But you don’t have to walk alone Cause no matter where we are I will keep you in my heart …

Kerja paling leceh di dunia

Ada banyak kerja dalam dunia ni. Ada yang senang contohnya tidur dan makan. Tapi tak senang jugak, sebab akan jadi payah contoh bila tidur tak lena dan makan tak lalu, maka perkara yang nampak mudah ni akan jadi sukar.

Ada juga kerja yang berat contohnya buruh-buruh yang buat bangunan. huih penat tuu, tak kira cuaca hujan panas, tetap membanting tulang melakukan pekerjaan. Sama juga dengan petani dan nelayan. Tapi nelayan mungkin dah masuk dalam kategori kerja yang bahaya. entah. Tapi bagi aku laut tu bahaya. Sebab tu aku takut sikit dengan laut. Selain itu, kerja yang berkaitan dengan atas langit juga agak membahayakan.

Tapi, adakah anda tahu apakah kerja yang paling leceh?
|
|
|
|
|

#3 Buang ekor toge/taugeh
Anda kenal taugeh? Ingat tak sekolah rendah dulu mesti ada projek sains bawak tisu/kapas dan bekas untuk tanam toge kan. Aku punya tak jadi, tanam toge pun fail hmm nasib baik exam lulus.
Ini rupa toge........................


                          Hai saya ada ekor, sila buan…

Selamat Hari Raya! #NikMaricanRaya |2014| |Baju, biskut raya,etc|

Assalamualaikum.



Okey seminggu raya, amacam best tak? Hehe. Cerita raya aku kali ni panjang sikit sebab ada banyak drama. fuhhh. serius macam-macam jadi, rasa macam duk dalam cerita Samarinda: Ramadan Jangan Pergi pun ada. Haha. Ok cerita panjang yang atas tu pun tak guna sebab korang takkan faham, heee. Tu rahsia cerita raya kitorang , yang aku namakan "The Fault in Our Raya". Mungkin lain entry baru aku cerita sikit2.

Let's get into the best and fun and enjoyable parts!!!



Cerita Raya 2014





Mula dari bulan puasa betapa eksaitednya nak raya, kejap bukan saja-saja eksaited lebih tahun ni, tapi sebenarnya buat ganti tahun lepas punya. Tahun lepas tak puasa kat rumah jadi tak dapat buat preparation raya langsung, sedihh sebab tak dapat tart nenas hasil air tangan sendiri. Tapi tahun ni tidak lagi! Hehe. Biskut raya , saya buat! Ofkos yang kita suka, tart nenas no.1 favourite mama dan saya. Lepas tu biskut cip coklat yang semua orang suka. Sayangnya biskut semperit tak sempat bua…

Hai blog =)

Lamanyaaaaaaaaaaaa tak update blog. Cuti raya je dah seminggu lebih.
Untuk entry lepas ni saya akan post tentang cerita raya kami. "The Fault in Our Raya" haha
Tapi sebelum tu, nak mintak tolong semua, tengok sebelah tepi ni>>>>>>>>>>>>> ada iklan kan ? kalau rajin sila klik kat situ ok!
Love you guys =)

Bantu Gaza,Palestin. Islam Jangka Panjang

Siapa kat sini dah start mood raya? oh SAYA!! Ya, sebab sekarang ni dah duk fikir tudung raya tak beli lagi, biskut raya tak siap lagi dan segala-gala untuk hari raya. Tapi tahu tak? Sedang kita duk eksaited nih, rakyat Gaza Palestin tak sempat nak fikir apa-apa pun pasal raya. Allah..... mula sedar betapa sombong dan pentingkan diri kita yang duduk jauh ni.

Mari kita saling membantu dengan------------------
Beri DERMA yang semampunya supaya dekat sana dapat menyediakan peruntukan dari segi kesihatan, perubatan, makanan dan keperluan asas yang lain.
Orang tak suruh kita pergi sana bertarung berlawan , tak. Tapi apa yang penting adalah senjata terkuat kita sebagai umat Islam, iaitu DOA. Sesungguhnya doa orang-orang yang berpuasa , orang yang teraniaya dan doa di bulan Ramadhan ini sangat berkat dan InnsyaAllah akan dimakbulkan. Jadi, marilah kita sama-sama menggunakan peluang yang Allah berikan pada kita pada hari ini untuk berdoa buat rakyat Palestin.

Itu je? Apalagi yang boleh kita b…

Oh "flawless" oh "susohless"

Tahu tak aku selalu rasa jealous dekat orang lain yang muka flawless tak payah pakai apa-apa pun takpe. Nampak cantik, soft, smooth je kulit muka dia. Suka sangat tengok kan?

Aku pun dah dapat buat mekap nampak natural flawless gituh hahaha i'm so happy.
Tapi, tak buang2 jugak apps cymera. sebab mesti rasa nk edit gambar muka buat konon2 flawless hahaha.


lepas edit 


Lelaki, kalau jumpa perempuan depan2 luar gambar tu muka dah flawless cantik terletak jehh, fuhhh, jangan buang masa lagi. Aku memang tak lah kan. Sebab pada era modenisasi ini, hmmm, zaman maju dan orang macam aku contohnya boleh buat macam2. Sebut je, nak putih? hidung mancung? mata bulat? kulit gebu berseri??? kacang je tuh. Ada skills sikit je, semua jalan. Dalam gambar edit boleh. Realiti pulak, ada duit je, macam-macam produk dah bersusun dekat kedai, tinggal nak tak nak je.

Orang kata, nak tipu laki ni senang je, sebab mereka ni tak berapa pandai.ehhhh. tak pandai bab2 perempuanlah maksudnya. Kita perempuan ada …

5 steps natural make up

Hai!  Selain suka keluar jalan-jalan, perempuan mesti suka tengok barang-barang mekap kan. Dan setiap kali nak keluar jalan-jalan mulalah fikir nak pakai baju apa, nak mekap macammana, etc... Jujur, saya tak reti mekap. Setakat perhati tutorial dalam youtube tu, lepas tu baca sikit-sikit pasal mekap, kulit, dan semua yang berkaitan. 
Tapi nak feeling2 cantik dengan mekap jugak?
5 steps natural make-up:

1) Base makeup
Pakai bb krim/ concealer
Sapu bedak sikit.

2) Kening
Rapikan kening. Bentukkan elok-elok.

3)Eye makeup
Curl bulu mata lepas tu pakai mascara.

4)Lipstick
Pakai lipbalm untuk memberikan kelembapan pada bibir, kemudian boleh sapu lipstick/liptint/lipstain/lipgloss.

5)Blusher
Tambah kaler2 sikit dekat muka dengan blusher. Kaler peach sesuai untuk natural look.  *Nak jimat masa guna lipstick tadi sapu sikit kat pipi, blend elok2.

Siap! =)
Ini benda basics. Apa yang saya rasa best atau bagi effect cantik tu saya pakai je, hehe.

Ini salah satu video mekap yang paling best, seba…

Marah

Dendam itu bara, Marah itu api. - Ramlee Awang Mursyid


Marah boleh datang dalam macam2 cara.
Kadang-kadang kita marah orang lain sebab nak tutup kesalahan diri, ini ego.
marah pada diri sendiri bila sedar yang kita dah buat silap, ini menyesal.
Marah pada orang yang pernah aniaya kita, ini dendam.
Marah tak tentu pasal, itu gila....

Adakah kita tergolong dalam orang-orang yang sebegini?

Syaitan paling suka dengan orang yang tengah marah. Sebab tu kalau rasa nak marah, jika berdiri, terus duduk, lepastu cuba baring. Pejam mata dan tarik nafas. Ambil wuduk dan hapuskan kembali api kemarahan tadi.

Bila kita marah orang lain, mungkin kita rasa puas, rasa dapat lepas segala-galanya. Tapi, orang yang kita telah marah tu akan rasa tertekan. Lepas tu marah lagi orang lain dan kitaran ini akan berulang.

Sekali hati terluka, pasti ada parut yang ditinggalkan. Parut ini kalau tidak dijaga dari awal, bimbang ianya akan kekal buat selama-lamanya. Walaupun rasa pedih itu telah hilang, tapi memori i…

Basic Skincare Routine

Aku suka baca dan ambil tahu dalam bab2 penjagaan muka. Lepas tu aku akan cuba praktiskan dan apa sahaja yang bagus kita share sama-sama. Dulu dengan kakak-kakak dan mama je, sekarang takde kerja dah start cerita dekat adik-adik lelaki aku. Untuk kebaikan diorang jugak. Aku kasi moisturizer, toner dan macam-macam lagi. Diorang pakai. Heheh dah kena paksa.
Kenapa perlu semua ni? Sebab ni penjagaan muka yang asas.............
Basic Skincare Routine! 
Tapi sebelum tu, kita kena tau jenis kulit kita ni macammana...kering ke? normal? berminyak? atau kombinasi? Saya...........KOMBINASI. Macammana tau? hmmmm banyak-banyak buat eksperimen kat muka sendiri. 
1) PENCUCI MUKA

Mula-mula kena test pencuci muka tu sesuai ke tak dengan jenis kulit kita. Kita juga disarankan agar tak terlalu kerap cuci muka. Ya, jangan selalu cuci muka! Saya maksimum sehari dua kali. Sebelum tidur yang wajib, tapi bangun pagi yang masa subuh tu jangan cuci muka guna produk pencuci! Guna air sahaja cukup. Masa kita ti…