Skip to main content

Resepi Kek Gula Hangus Menjadi.

Haiiii :) 

Let's talk about CAKE! Antara kek favorite saya adalah Kek Gula Hangus. Bagi saya kek ni special sangat sebab tekstur dia yang  bergetah dan bersarang-sarang tu. Cantik juga. Tapi tak semua orang minat kek ni, yang suka tu ok,tapi kalau tak suka memang tak kan makan kek ni. Sebab tu saya cakap dia special. 

Hari tu ada buat kek gula hangus. Alhamdulillah agak MENJADI. Tapi sayang tak sempat ambil gambar. Macammana pun tetap nak share resepi kek tu. InnsyaAllah lain kali buat saya akan post gambar pulak.

Resepi ambil dekat: kek bakar hitam manis

Bahan-bahan 

  • Bahan A: 1/2 cawan gula 1 cawan air
  • Bahan B: 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat 1 cawan minyak jagung 1 sudu besar soda bikarbonat 5 biji telur

Cara-cara

  1. 1. Satukan bahan A dan buat gula hangus
  2. 2. Satukan Bahan B dan Kacau sebati
  3. Tuang Bahan A dan Kisar adunan sehingga halus
  4. Tuang ke dalam acuan dan bakar pada suhu 190C selama 45 Minit....

*Tapi saya kurangkan gula,minyak dengan telur. Done!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

KOREA , RAYA AIDILFITRI 2017