Skip to main content

I wish I was beautiful, flawless and funny and had nice legs and a flat stomach.

Hi Girls! I must say that we girls are never feel enough with our own body yet we always wanna look great and feel confidence. Is it? And most of us had choose that being skinny is the best way to gain confidence and feels great. Trust me, people always think that being slim has more benefits, for example you can easily wear any clothes you want! (and if you born with a perfect height like model, that is another BONUS!) and eat a lot like you don't care! 

Okay, that happens to me too. My insecurity.

Apa speaking2 nii? Bau budu jah. haha. ok tukar Melayu lah kito.

Tak kira kat mana dan bila2 masa pun, saya mesti fikir nak kurus, lose weight. Badan pulak jenis cepat naik, jadi memang kena selalu jaga2.

Tambah-tambah lagi bila dah balik cuti sem ni. Ya Allah...I must say that I eat so much macam baru jumpa makanan lepas balik dari Puncak Alam tu. Makan punyalah banyak sedar2 berat dah naik!!! 

I've got to do something!

Okay, ni usaha (expectation) saya dalam mencapai cita-cita tersebut haha.

1) Langkah pertama: Dah namanya dunia di hujung jari, nak kurus pun sama lah. Let's google =)



Kenali diri anda dulu. so, yang mana satu??hmm

2)Langkah kedua: Cari tips2 untuk kurus dan workout serta exercise.

-->Eat healthy diet. Banyakkan sayur sayur sayur dan buah-buahan.
Macam ni.

dan yang ni.
-->Okay, lepastu workout pun penting juga. Tak guna kalau jaga makan tapi tak buat exercise, dia macam letak baja kt pokok tapi tak siram air. Letaklah banyak mana pun baja yang paling berkualiti ke, pokok tu tetap akan layu sebab tak ada air, benda asas untuk pokok.haaa.


 Jadi, samalah exercise penting untuk menguatkan otot-otot. Lagi satu kita akan berpeluh dan keluar segala toksik toksin dalam badan. Takpayah dah nak pakai yang tepek kat tapak kaki tu malam2 then bangun pagi jadi hitam sebab semuanya dah keluar secara semula jadi dengan senaman.




Haaa, nampak tak banyak dah tips2 tu, ni kalau buat ni menjadi nih. haha

3) Akhir sekali,
--
--
--
--
--
---
--
--
--
--
JENG JENG
--
--

 - percayalah langkah 1 dan 2 tu hanyalah expectations semata-mata. Realitinya tak ada nak semangat macam tu. hehe


Stuck depan computer tengok video orang exercise hahaha youtube.
Video workout Denise austin ni best, lagu dia best dgn senaman yang mudah untuk kita ikut. Tapi tengok saja tak jadi jugak .

Okay, kepada yang nak kurus, bersyukur lah dengan bentuk badan sendiri, percaya dengan diri sendiri kerana ia dapat meningkatkan tahap keyakinan diri anda! fuhhh. Pandai bagi nasihat padahal diri sendiri sama jugak. huuu konflik perempuan.sangat.

Tapi kalau nak kurus jugak, ikutlah tips2 di atas InnsyaAllah membantu. Lagi satu banyakkan minum air masak. Bukan air manis bukan air sejuk. Atau boleh pergi panjat tangga kejayaan Palam,gerenti kaki kuat berketak-ketak kalah kaki kuda. 

See! Tak tipu. TANGGA KEJAYAAN UITM DIHATIKU




Sampai sini. Bye =) Assalamualaikum. Goodnight.








Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Kek marble butter mudah (cawan)

Hello :)Selamat Hari Bapa kepada abah tersayang. Terima kasih Abah. Terlalu banyak jasa abah dengan mama yang tak mampu eyin balas sampai bila2.Dua hari sebelum hari bapa dah bertungkus-lumus siapkan video special untuk abah. Hihi. Sweet sangat, siap lagu background letak lagu Broery Marantika lagi. Seterusnya, kita buat kek pulak. Ihiks . Kek butter. Alhamdulillah menjadi dengan cantik dan gebu sangat. Mari sini nak share resepi.Resepi ni mama yang cari, ambik dari satu blog ni..tapi dah terlupa yang mana ihii. Nanti saya buka history cari tag nama tuan punya balik.


atas tu resepi versi ori.
Version saya senang sikit, sukatan sama tapi saya dah tukar guna cawan. Kalau rajin nak timbang boleh, bagus2, kalau rasa malas dan yakin dengan saya punya, ikut je yg ni senang.

BAHAN2: Sebuku mentega...(buttercup/butterlite/farmcow...mana2 )
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
4 biji telur (kalau telur gred C boleh lebihkan sebijik)
1/2 cawan susu segar (saya bancuh susu tepung sendiri)
sedi…

Puding Roti Santan

Resepi puding roti kalini kami buat pakai santan!

Resepi:
Santan pekat
Air
Gula
Telur
Roti

Carik roti, blend semua bahan dan tuang dalam bekas berisi roti. Kukus/Bakar. Siap dengan sempurna.

Nanti saya bagi resepi full sebab ni update cepat2 pakai fon tak nak bagi lupa je dulu.

Resepi : Jus Pegaga

Hai everybody!
Semua sihat? Ada rasa macam nak demam ke..lenguh2 atau rasa badan panas? Apa kata cuba resepi jus pegaga yang superb delicious ni.  Pegaga memang terkenal dengan khasiatnya sejak dari dulu lagi. Paling famous untuk menyejukkan badan, awet muda, mengurangkan darah tinggi dan banyak lagi. Pegaga ni makan saja pun dah sedap, ni try buat jus pulak.
Resepi:
- Seikat pegaga (lebih kurang secekak..beli kat pasar tadi seringgit)
- 2 biji epal hijau #tips agar tak rasa muak dan tambah kesedapan#
- 2 sudu besar susu pekat (ikut rasa sendiri tapi seelok-eloknya sikit je)
- Beberapa ketul ais
- Secawan air sejuk Cara-cara: Masukkan dalam mixer. Blend dan blend dan blend lagi sampai betul2 hancur dan halusss.
SIAP! Sedap diminum sejuk2... Mmmmmmmm.
_
_
_
_ _ Kalau nak dapat khasiat lebih lagi, pegaga ni buat ulam makan dengan budu...memang perghh. Hihi Pegaga ni memang sedap sebab ada rasa manis asli dia. Yang bestnya, lepas minum akan rasa badan sejuk je.