Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

I wish I was beautiful, flawless and funny and had nice legs and a flat stomach.

Hi Girls! I must say that we girls are never feel enough with our own body yet we always wanna look great and feel confidence. Is it? And most of us had choose that being skinny is the best way to gain confidence and feels great. Trust me, people always think that being slim has more benefits, for example you can easily wear any clothes you want! (and if you born with a perfect height like model, that is another BONUS!) and eat a lot like you don't care! 

Okay, that happens to me too. My insecurity.
Apa speaking2 nii? Bau budu jah. haha. ok tukar Melayu lah kito.

Tak kira kat mana dan bila2 masa pun, saya mesti fikir nak kurus, lose weight. Badan pulak jenis cepat naik, jadi memang kena selalu jaga2.
Tambah-tambah lagi bila dah balik cuti sem ni. Ya Allah...I must say that I eat so much macam baru jumpa makanan lepas balik dari Puncak Alam tu. Makan punyalah banyak sedar2 berat dah naik!!! 
I've got to do something!
Okay, ni usaha (expectation) saya dalam mencapai cita-cita ters…

Resepi Kek Gula Hangus Menjadi.

Haiiii :) 

Let's talk about CAKE! Antara kek favorite saya adalah Kek Gula Hangus. Bagi saya kek ni special sangat sebab tekstur dia yang  bergetah dan bersarang-sarang tu. Cantik juga. Tapi tak semua orang minat kek ni, yang suka tu ok,tapi kalau tak suka memang tak kan makan kek ni. Sebab tu saya cakap dia special. 

Hari tu ada buat kek gula hangus. Alhamdulillah agak MENJADI. Tapi sayang tak sempat ambil gambar. Macammana pun tetap nak share resepi kek tu. InnsyaAllah lain kali buat saya akan post gambar pulak.

Resepi ambil dekat: kek bakar hitam manis

Bahan-bahan Bahan A: 1/2 cawan gula 1 cawan airBahan B: 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat 1 cawan minyak jagung 1 sudu besar soda bikarbonat 5 biji telur Cara-cara1. Satukan bahan A dan buat gula hangus 2. Satukan Bahan B dan Kacau sebati Tuang Bahan A dan Kisar adunan sehingga halus Tuang ke dalam acuan dan bakar pada suhu 190C selama 45 Minit....
*Tapi saya kurangkan gula,minyak dengan telur. Done!

Eat Good Food

Setiap hari mama masak macam-macam. Mostly sebab kami adik beradik (abah sekali) mintak nak makan macam-macam. Mama masak sedap sangattt. Tak kira lauk ke kuih ke,kek, biskut, pai. Fuhhh serba boleh oghe royak. hehe

Bila dah makan memang ehem ehem naik lah. T.T tapi takpa. Yang sesi buang lemak tu kito cerita hari lain.

Kali ni nak share apa yang kami masak,bake and cook. hee


1) Shepherd's Pie

2) Karipap (inti ubi keledek/stello)

3) Cekmek

4) Kurma daging.

dan banyak lagi. Gambar dengan resepi akan menyusul. (kalau rajin) InnsyaAllah. hehe

p/s: ada resepi untuk rambut sihat jugak,nanti ore share ok. =)


Third Language

Hi!

Since my little brother will sit on his final year exam next week, I've decided to help him in his studies, and the one that I've been worked on is Chinese subject. Yes. Chinese. IT IS SO DAMN HARD I TELL YOU.

 I learned Chinese for about 5 years ago (since I was in darjah 1 until darjah 6) and had my last smooth Chinese conversation with a Chinese friend in (i think it was) form3.

Andd honestly, my 'ability' to speak Chinese has been worse day by day and these has been a worrisome to me. Therefore, I've got to do something in order to improve it, as fast as possible before I loss everything.oh no.

p/s: tapi mengada nak belajar bahasa Arab pulak.

Cuti

Cuti.

Tapi aku tak bawa balik buku. Buku tu berat, pastu banyak (tiga je) tebal lagi (adaseribusatualasansebabMALAS). Jadi memang tak bukak buku dah tiga minggu lebih pun.

Lepas tu nampak budak2 ni post subjek and topic2 untuk sem 2. Semua dah start belajar, aku je . Baru mula rasa menyesal.

Tapi secara logiknya, kalau bawak balik pun tak de maknanya aku nak bukak. Fitrah manusia, yang jauh kita ingat, bila dekat nak tengok pun dah jemu.

Ok, work hard untuk sem 2 pulak. InnsyaAllah. May Allah ease everything. =)